Tojás díszítés

karcolás: díszítés legősibb módja, népiesen vakart vagy kotort tojásnak nevezik. A növényi anyagban megfestett tojásra éles szerszámmal- kés, üvegdarab, tű, szeg karcolhatjuk a mintákat.karcolás

írott tojás: a magyarság körében legelterjedtebb díszítő mód. Írókával, meleg viasszal írjuk a mintákat a tojásokra és utána mártjuk a festék lébe. Ha megfestődött a festő lével együtt felmelegítjük, így a viasz leolvad. Puha ruhával letöröljük, szalonnabőrrel fényesítjük.

tojás: lehet főtt, vagy kifújt tojás. Főtt tojást legalább húsz percig kell főzni, aztán hideg víz alá tartani, hogy később se romoljon meg. A kifújt tojásnak előnye, hogy biztosan nem romlik meg, fel lehet akasztani és még rántotta is készülhet belőle. A lyukasztáshoz kell egy hosszú és vastag tű, amivel óvatosan először csak karcolgatva majd egy kis lyukat tágítva lyukasztható ki a tojás két vége. Fújd ki a belsejét egy tálba.

íróka: lehet készen is kapni kézműves boltokban, de elkészíteni se nehéz. 20 cm hosszú, fél/egy cm átmérőjű botocskának hajítsd be az egyik végét 1 cm mélyen, vágj egy 2 X 0,5cm-es réz lapocskát vagy erősebb fóliát és tekerd össze, hogy csövecskét kapj. Még jobb, ha kis tölcsért formáz, de az sem baj, ha egyenes.

viasz: viasznak megfelel egy eltört gyertya is, de könnyebb méhviasszal dolgozni, méhészboltokban lehet kapni, 10-15 dkg bőven elég. A viaszt kis lábasban forrósítsuk meg és az egész munka során tartsuk forrón. Csak nagyon meleg viasszal lehet szépen dolgozni.

festés   festék: nagyon jól használhatóak a boltban kapható tojásfestékek, nagyon szépek lehetnek a természetes festőanyagok is, vöröshagyma héja rozsdaszínűre, a zöld dió barnára, a vadalma héja savanyú káposztával sárga, a lencse kék színű főzetet ad. A festő lébe tegyél, egy kanál ecetet rögzíti a színt.

metszés: szintén régi eljárás. A viasszal megírt tojásokat ecetben vagy savanyú káposzta levében áztatjuk órákon át, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj egy részét. Minél barnább színű tojást használunk, annál szebben mutatkozik ki a minta.

pingált tojás: a tojásokra vékony ecsettel festjük a díszítményeket (tempera vagy hobby festék). Filctollal is rajzolhatjuk a mintákat.

berzselés: a tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylon harisnya darabba vagy gézbe majd festékfürdőbe állítjuk. A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye. Frissen főtt tyúktojással dolgozzunk. Keressünk vagy vásároljunk fűszernövényeket, (petrezselyem, citromfű, koriander, pitypang levele). Ezeket a leveleket megfőtt tojásokra rásimítjuk bevizezve így könnyebben megtapad a tojás felületén. Ha elkészültünk a díszítéssel tegyük harisnyába, mindkét végét szorosan kössük meg. Ezután öntsünk a festékporra meleg vizet, kevéske ecetet majd engedjük bele a lébe a tojásokat. KB 10-15 percig hagyjuk a festő lében. Minél tovább áll benne annál sötétebb lesz a színe. Emeljük ki a tojásokat, hagyjuk megszáradni majd kevéske zsírral, kenjük át, hogy szép fényesek legyenek. berzselés